Geleceğin getireceği riskleri ve fırsatları görebilmek için trendleri takip edip analiz eden ve gelecek senaryolarını hazırlayan şirketlere ihtiyacımız var.

Trendler genel olarak herhangi bir alanda, bir yönelimi gösterdiği için iş dünyasında geleceğe dair planlamalarda büyük bir önem taşıyor. Trendleri megatrendler şekillendirirken, mega trendler de doğal olaylar, savaş, göç, ekonomik koşullar, siyaset, önemli toplumsal değişimler ve yeni keşifler olarak karşımıza çıkıyor. Sonra her alanda hammadde ve yarı mamüllerin üretimini ya da üretim miktarlarını, kalitelerini, verimlerini etkiliyor. Şirketlerin üretim şekillerini, ürettikleri ürünlerin tarzını ve pazarı değiştiriyor. Toplumların gıda, mimari, eğlence, eğitim, ekonomik yapılanma ve hatta hukuk sistemlerine kadar pek çok unsurunu yönlendiriyor.

Yakın gelecekte sayılarının birkaç milyardan bir trilyonun üzerine kadar artabileceğine işaret edilen akıllı telefonlar, tablet ve bilgisayarlar gibi internete bağlı olan cihazların, tedarik zincirlerini yönetme tarzlarını kökten değiştirmesi bekleniyor.

Robotlar teknolojik gelişmelerle birlikte daha uyarlanabilir ve esnek hale gelirken tasarımları artık biyolojik yapılardan esinleniyor.
Geleceğe damgasını vuracak teknolojilerin merkezinde yer alan yapay zekanın, 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 15.7 trilyon dolar ek katkıda bulunması öngörülüyor.

gücünün önemli bir kısmını oluşturacak. İşe, hayata, tüketime, çevreye bakışları önceki kuşaklardan çok farklı olan Z’lerin 2025 yılında dünya nüfusunun yüzde 30’unu, iş gücününse yüzde 27’sini oluşturacağı tahmin ediliyor. TÜİK verileri bugün Türkiye nüfusunun yüzde 39’unun Z kuşağından oluştuğunu gösteriyor.

Endüstri 4.0’ın ardından Toplum 5.0 anlayışı öne çıkıyor. Temelinde yapay zekâ teknolojisinin yer aldığı yükselen yeni toplumda, insansız hava araçları ile internet üzerinden verilen siparişler kolayca alınabilecek, tarım makineleri otonom görev kabiliyetine sahip olabilecek ve hasat verimi artırılarak daha kaliteli ürünler elde edilecek, havalimanları ve terminallerde çok sayıda dili akıcı şekilde konuşabilen robotlar bulunacak, bu sayede insanlar yabancı dil sorunu yaşamadan dilediklerince seyahat edebilecek.

Geleceğin getireceği riskleri ve fırsatları görebilmek için trendleri takip edip analiz eden ve gelecek senaryolarını hazırlayan şirketlere ihtiyacımız var. Şirketlerimizin yarın da bugün olduğu gibi güçlü ve başarılı olabilmesi için iklim değişikliğinin, yükselen yeni neslin ya da teknolojik gelişmelerin farkında olmaları ve bu trendleri asla görmezden gelmemeleri gerekiyor. Trendler, kendi sektörünüzde, iş yapma biçimlerinizde ve hatta sunduğunuz ürün ve hizmetlerde nasıl ilerleyeceğinizin anahtarı.

İdeal Şirket Yolculuğu

İdeal Şirket Yolculuğu şirketlerimizin tam da ihtiyacı olan konuları ele alıyor.

Yeşil ekonomiden yapay zekaya yeni kavramları sorguluyor, açıklıyor, anlatıyor, zaten aşina olduklarımızı daha iyi kavramamız için güncele ve gerçeğe yaklaştırıyor.

Değişimin çok konuşulduğu şu günlerde, ‘değişim edebiyatı’ yapmadan, şirketlerimiz için değişim stratejisine giden yolun taşlarını döşüyor.